Vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen

Sämpylätaikinaan uppoavat puuron, raasteen tai sosekeiton tähteet. Kuva: Timo Viljakainen
 
Suunnittele ateriat
- pidä listaa kotona olevista ruoka-aineista
- tee ostoslista etukäteen suunnittelemiesi aterioiden perusteella.
 
Säilytysvinkkejä
- säilytä hedelmät ja vihannekset niin, että ne säilyvät mahdollisimman tuoreena, katso esimerkiksi yrteistä optimaaliset säilytyslämpötilat
- monet kasvikset ja hedelmät vapauttavat kypsyessään etyleenikaasua, joka kypsyttää muita hedelmiä. Säilytä banaanit, omenat ja tomaatit erillään muista vihanneksista ja hedelmistä.
 
Ruuanvalmistusvinkkejä
- hyödynnä pakastinta, pakasta esimerkiksi leipää tai ruokaa jos sitä jää ruoanlaitosta yli
- ota evääksi töihin ylijäänyt ruoka.
 
Pienennä hukkaa
- parasta ennen ei ole sama kuin viimeinen käyttöpäivä. Usein haistamalla tai maistamalla tunnistaa, ovatko esimerkiksi maitotuotteet menneet pilalle
- pyri pitämään kodin ruoka-ainevarastot sopivan pienenä.
- kananmunat säilyvät pitkään vielä päiväyksen jälkeen. Tärkeintä on säilyttää ne tasaisessa lämpötilassa. Kananmunan tuoreuden voita tarkistaa laittamalla sen vesilasiin: jos se uppoaa, muna on vielä syömiskelpoista, jos kelluu, on se taatusti vanhentunut
- tarkista ruokakaappien sisältö ja pidä kaapintyhjennyspäivä. Älä osta uutta, vaan valmista ruoka siitä mitä löydät.
- tähteitä voi hyödyntää esimerkiksi padoissa, keitoissa, smoothiessa jne. 
 

Jaa