Sota ja sen jälkimainingit sävyttävät vuosikymmentä. Järjestöä tarvitaan huoltotyössä. Neuvonta edistää osaamista ja omatoimisuutta.
- Sotilaat saavat joulupaketteja ja perheet vihannesten siemeniä, lapsille tarjotaan kesäkoteja maaseudulla ja väsyneille äideille mahdollisuutta lomaan. Huoltoemännät tekevät kotikäyntejä. Pohjois-Suomen perheille hankitaan avustuksia.
- Neuvontaa tarvitaan paljon. Kudonta- ja kotitalousneuvojia koulutetaan pikaisesti lisää.
- Edesautetaan kotitalouden korkeimman opetuksen saamista Helsingin yliopistoon.
- Yhdistykset hankkivat tarvikkeita yhteiskäyttöön. Näin päästään hyötymään niin perunajauhomyllyistä, umpioimiskattiloista, mankeleista, puutarharuiskuista kuin kangaspuista.
Osaamista ja omatoimisuutta edistetään kursseilla ja kilpailuilla. Olipa aiheena karjan puhtaus tai lastenhoito, syöpäläisten hävitys, puutarhan perustaminen, mansikkamaan hoito tai pellavan viljely, on uuttera opiskelu ja kilpailuissa pärjääminen kunnia-asia.
- Kotipuutarhoja ja omenapuita uusitaan sotavuosien kylmien talvien jälkeen. Säilöntää ja ruuanvalmistusta sekä kellareiden rakentamista opetetaan.
- Maaseudun perheiden toimeentulon turvaamiseksi kehitetään sivuelinkeinoja. Pitokokkikoulutukset alkavat.
- Maatalousnaisten laulu saa ensiesityksensä vuonna 1947.
- Vuosikymmenen lopulla jäsenmäärä ylittää 100 000 ja yhdistysten määrä 1 200. Kursseilla on yli 30 000 osallistujaa.
”Sodan jälkeisen asutus- ja rakennustoiminnan ollessa parhaillaan menossa maaseudulla ovat Maatalousnaiset kiinnittäneet erikoista huomiota pienkotien sisustuskysymykseen asettaen erikoisen sisustustoimikunnan asiantuntijavoimin etsimään sisustusratkaisuja nimenomaan ahtaisiin asunto-oloihin. Maatalousnaisilla on myös kertomusvuonna ollut oma sisustusosastonsa maaseudun sisustusnäyttelyssä.” - Maatalousnaisjärjestön toimintakertomus 1946